Fortsätt till huvudinnehåll

En vild orkide.

Upptäckte i veckan att det växer vilda orkideer på min gård. Nattviol tror jag den heter... Rätta mej gärna om jag har fel.

Undrar om det går att flytta på dom...? Vill ju gärna ha dom kvar men på ett annat ställe...
Tänk att man kan bli så glad över ett så enkelt fynd. *ler* Och på tal om glad så blev jag överlycklig när jag såg en igelkott på min gård. Vad ska jag lägga ut för typ av mat till den?

Tina

Kommentarer

Elle sa…
Tänker inte rätta dig vad gäller namnet, för jag har ingen aning om vad den heter. Men fin är den.
Kanske du kan flytta den om du tar med rikligt med jord runtom, så att rötterna inte skadas?

Igelkottar vill INTE ha mjölk...har jag hört. Däremot lär de vara förtjusta i kattmat. Vi hade en igelkott som gärna åt äpplen. Sniglar är en annan delikatess tror jag.

Ha en skön dag!
Kram Elle
Ingela sa…
Hej på dej
Hemma igen ;-)
Vilken tur då hann jag träffa dig inna vi ger oss av. Tidigt imorgon bitti är det dags!

Visst blir man glad då man gör sina fynd i egna täppan. Jag kan inte se om det är en nattviol. Men vacker är den. Hade nattvioler i trädgården för några år sedan de var lila och väldoftande men säkert av ett annat slag...?

Jag hade nog också försökt flytta den om den inte står så bra nu... samtidigt kan du ju kolla på hur den står nu för att trivas och tänka på det om du flyttar den...

Ha det nu så gott, så hörs vi. Noterade att Elle på inredning-utredning får uppdateradbild på min blogg bland bloggar hon läser. Ska fråga henne sen då jag kommer hem igen (samtidigt står där Hem liv design-kanske gamla länken?) om hon själv har gjort något särskilt?

Kram Ingela
Ingrid sa…
Så roligt med en igelkott. Den är Gotlands landskapsdjur, men börjar bli mer och mer sällsynt. De blir ihjälkörda av bilarna.

Kattmat och vatten, det är käk för igelkottar och så vet jag en dam i Visby som bakar pannkakor till sina igelkottar.

Kram Ingrid
Marina sa…
Efter alla tidigare kommentarer kan jag bara säga: Lycka till med både orkidéer och igelkott!
Väldigt vacker! Grattis! Jag skulle också blivit superglad, det är ju en riktig skatt! Jag tror oxå att man kan flytta den om du gräver ordentligt runtomkring. Fast säker är jag ju inte, de kanske är jättekänsliga.
Kamomilla sa…
Kattmat hat jag också hört att man ska ge? Absolut ingen mjöl i alla fall och inte heller grädde!

Nattviol ser det ju ut att vara men jag är egentligen fel människa att uttala mig om det ;)
Det är nattviol och de är väldigt känsliga, för att inte säga omöjliga att flytta. Trivs de så har du snart många av dem.
Kram
Kerstin
Anonym sa…
Även om inte nattviolen är kalkälskande och därmed extra kinkik och känslig, så är den precis som andra orkideer nyckfull och ingenting som låter sig flyttas på till ett ställe som man själv tycker skulle vara passande. Det finns en förklaring till varför orkideer inte är vanliga i vår flora...tyvärr.

Populära inlägg i den här bloggen

Baka ett klimakteriebröd.

Jag har varit flitig och städat ur ett skåp som saknar hyllor. Ni vet, det kan ju bli sådär i renoveringen, att en del grejer blir på hälft..... *skäms lite* I alla fall så började jag röja ur det för nu skulle hyllorna på plats. Vilken tid det tog att tömma det...... För alla lådor ska gås igenom. *ler* Upptäckte att jag har saker som jag inte ens kom ihåg att jag hade... Sånt kan man ju göra sej av med då, eller hur..? Det blir en sväng till Emmaus tror jag.. Men jag hittade något som jag vill dela med er.. *skrattar* Fast det inte är något att skratta åt.... Ett recept på klimakteriebröd. Jamenvisst. Det finns sånt. ;o) Det är Asknäs gård vid Mälaren som serverar det och M-magasin delade med sej av recepet för flera herrans år sen. Det sägs vara lika bra för kvinnor i klimakteriet som för män som vill hålla sin prostata i form. Låter det intressant.....?? ;o)) Blanda ihop: 3,5 dl sojamjöl 1,5 dl grahamsmjöl    3 dl havregryn 1,5 dl linfrön    1 dl solrosfrön    1 dl

GOTT NYTT ÅR!!

 Vill önska er alla ett riktigt Gott nytt År!   Tina